Tjäna högre lön 2024 som röntgensjuksköterska hos ett bemanningsföretag

Röntgensjuksköterska hos Docia – ta steget till ett flexiblare arbetsliv med större frihet samtidigt som du tjänar bättre!

Som anställd genom Docia får du

 • Frihet och flexibilitet
 • Personlig kontaktperson
 • Förmånliga villkor och bra lön
 • Kompetensutveckling och fortbildning

Vi på Docia arbetar aktivt för att vara marknadens bästa bemanningsföretag för sjuksköterskor och därmed ha marknadens bästa vårdkonsulter. Docia finns här för dig som är eller vill bli hyrröntgensjuksköterska och hitta ditt nästa välbetalda drömuppdrag! Genom oss får du en personlig relation med en konsultchef som ser dina behov, tror på dig och gör allt för att underlätta och stötta dig i din karriär!

Röntgensjuksköterska – Så här ser lönen ut 2024 med Docia som arbetsgivare

Som röntgensjuksköterska hos Docia varierar lönen en del beroende på faktorer som uppdragsort, tid på året, arbetsuppgifter och arbetsbelastningen på placeringen.

Den genomsnittliga lönen som bemanningsröntgensjuksköterska /hyrröntgensjuksköterska hos oss ligger på mellan 48 000 kr och cirka 68 000 kr i månaden.  När du arbetar genom oss väljer du själv om du vill ha lön eller om du föredrar att fakturera genom eget bolag. Vi hjälper dig givetvis med uppstarten av bolag. Tveka inte att höra av dig till oss så berättar vi mer om vad vi kan erbjuda just dig!

Varför ska du välja Docia?

Som vårdkonsult hos Docia får du bland annat:

 • En arbetsgivare som genuint bryr och engagerar sig i din karriär
 • Konkurrenskraftig ersättning och bra villkor
 • Större frihet och flexibilitet
 • Uppskattning för din arbetsinsats
 • Kompetensutveckling
 • Personlig service från erfarna konsultchefer

På Docia lovar vi dig konkurrenskraftiga löner, kompetensutveckling, frihet och flexibilitet samt en personlig kontaktperson. Vi vill tillsammans med dig förbättra vården och skräddarsyr uppdrag för just DIN profil och livssituation!

Gör en intresseanmälan

Kom i kontakt med oss via formuläret här om du tycker det låter intressant att jobba som konsult för Docia.

Röntgensjuksköterskans roll och utbildningsväg

Som röntgensjuksköterska är din roll kritisk inom hälso- och sjukvården. Du arbetar med att utföra röntgenundersökningar och hanterar medicinteknisk apparatur, vilket kräver noggrannhet och teknisk kompetens. Dina ansvarsområden inkluderar inte bara själva bildtagningen utan även att bistå patienter genom undersökningsprocessen med empati och professionalitet.

Din utbildning börjar med grundläggande sjuksköterskeprogrammet, som är en högskoleutbildning på tre års heltidsstudier, därefter ytterligare en specialisering inom radiologiska undersökningar. Normalt omfattar detta en ettårig heltidsstudie, där teoretisk kunskap från sjuksköterskeprogrammet fördjupas inom radiologi och patientens säkerhet vid användning av röntgen. Efter avslutad utbildning är du behörig att ansöka om legitimation som röntgensjuksköterska.

Utbildningsvägen till röntgensjuksköterskeprogrammet kräver:

 • Gymnasieexamen med behörighet för högskolestudier
 • Sjuksköterskeexamen
 • Fullgjorda kurser inom radiologi och strålskydd

I din yrkesroll kommer du att möta en variation av uppgifter och ett ständigt behov av att uppdatera din kunskap om ny teknik och metoder. Detta görs genom kontinuerlig fortbildning. Din utbildningsnivå och kompetens är avgörande för din förmåga att leverera säker och effektiv vård.

Lönesättning för en röntgensjuksköterska

Som röntgensjuksköterska är din lön beroende av flera faktorer som sektortillhörighet, region, erfarenhet och utbildning. Lönestatistiken kartläggs noggrant och varierar årligen baserat på användbar data.

Statistik och genomsnittslöner

Lönestatistik visar att medellönen för röntgensjuksköterskor i Sverige ligger på cirka 36 400 kr per månad innan skatt för både kvinnor och män, där kvinnor har en genomsnittslön på 36 300 kr och män på 36 700 kr. Förväntad löneökning till 2024 pekar mot en medellön omkring 41 300 kr. Data från Statistiska Centralbyrån (SCB) bekräftar dessa siffror.

Skillnader i löner mellan regioner och sektorer

Yrkesverksamma inom den offentliga sektorn kan uppleva skillnader i löner jämfört med de som arbetar inom den privata sektorn. Dessutom kan lönen variera mellan olika regioner i landet. Vårdförbundet och SKR förser dig med resurser och verktyg för att bättre förstå och eventuellt påverka din lönesättning.

Inkomst efter skatt och andra avdrag

Din faktiska inkomst som röntgensjuksköterska, efter skatt och avdrag, skiljer sig från bruttolönen. En månadslön på 39 500 kr blir efter skatt lägre, och den exakta nettolönen är beroende av dina skatteförhållanden samt var i landet du är bosatt. Använd gärna lönekalkylatorer för att uppskatta din nettoinkomst.

Anställningsvillkor och arbetsmarknad

Som röntgensjuksköterska är dina anställningsvillkor och arbetsmarknadsutsikter avgörande för din karriärutveckling och yrkesliv. Arbetsmarknaden ger möjligheter i både offentliga och privata sektorer, och ett landskaps av jobbannonser motsvarar efterfrågan på din expertis. Lönespridning och bemanningsmöjligheter varierar, vilket påverkar karriär och löneutveckling.

Arbetsförmedling och lediga jobb

Arbetsförmedlingen spelar en nyckelroll i att matcha röntgensjuksköterskor med lediga jobb. Jobbannonser reflekterar en balanserad efterfrågan på denna yrkesgrupp. Med tanke på prognoser och nuvarande yrkeslivstrender, kan du som är intresserad av att arbeta som röntgensjuksköterska förvänta dig en stabil bemanningsmöjlighet och karriärutveckling.

Offentlig sektor versus privat sektor

Anställningsvillkoren för röntgensjuksköterskor varierar mellan offentlig och privat sektor:

 • Offentlig sektor: Traditionellt sett har offentlig sektor erbjudit mer standardiserade anställningsvillkor där lönespridningen är mindre och arbetssäkerheten högre.
 • Privat sektor: Den privata sektorn kan ibland erbjuda högre löner och mer flexibilitet, men detta kan komma med mindre arbetsgaranti.

Det finns även möjligheter till anställning via bemanningsföretag, vilka kan erbjuda fördelar såsom variation i arbete och platser, men också en viss osäkerhet i jämförelse med permanent anställning. Bemanningsföretag kan bidra till att avhjälpa tillfällig brist på arbetskraft inom yrket.

Bemanningsmöjligheter

Ökad Flexibilitet och Lön som Konsult

Bemanningsföretag erbjuder dig som röntgensjuksköterska en väg till ökad flexibilitet i ditt arbetsliv. Som konsult får du möjlighet att anpassa ditt schema efter personliga behov och önskemål. Denna större arbetsfrihet innebär också ofta ett högre löneutrymme jämfört med traditionellt anställda. På grund av rådande brist inom vissa yrkesgrupper kan bemanningsföretagen erbjuda attraktiva lönevillkor.

Möjligheter att påverka din Lön

Inom bemanningssektorn har du som röntgensjuksköterska en unik möjlighet att förhandla om din lön. Använd lönecoachning och rådgivning från bemanningsföretaget eller ditt fackförbund för att stärka din position vid förhandlingar. Denna expertis kan vara avgörande i att säkra en rättvis kompensation för din kompetens och erfarenhet.

– Anvisningar för Förhandlingar:

 • Identifiera din marknadsvärde.
 • Samla bevis på din kompetens och erfarenhet.
 • Använd data från lönestatistik.
 • Planera din förhandlingsstrategi.

Marknaden för Lediga Jobb

Aktuella lediga jobb inom bemanning kan enkelt utforskas genom bemanningsföretagens webbplatser och diverse jobbsökningsplattformar. Här hittar du ett stort utbud av uppdrag i olika regioner, vilket öppnar upp för variation i arbetsuppgifter och arbetsmiljöer.

– Steg för Att Hitta Bemanningsjobb:

 1. Besök bemanningsföretagens webbsidor.
 2. Registrera ditt CV och dina önskemål.
 3. Håll en öppen dialog med din kontaktperson på bemanningsföretaget.
 4. Svara på jobberbjudanden.

Att arbeta genom ett bemanningsföretag som röntgensjuksköterska kan alltså ge både större frihet och möjlighet till högre lön. Utforska dina alternativ och se till att förhandla fram villkor som speglar din värdefulla kompetens.

Hos Docia tjänar du som bemanningsröntgensjuksköterska mellan 48 000 kr och 68 000 kr i månaden

Karriärutveckling och framtidsutsikter

Karriären som röntgensjuksköterska erbjuder dig flera vägar för professionell utveckling och yrkesliv. Som röntgensjuksköterska har du möjlighet att fördjupa din kompetens inom områden som magnetkamera (MR) och ultraljudsundersökningar, vilka är tekniskt avancerade metoder inom medicinsk bildgivning.

Med tiden kan du välja att vidareutbilda dig till specialistsjuksköterska inom ett specifikt område. Din yrkesskicklighet utvecklas ständigt genom erfarenhet och kontinuerliga utbildningar, vilket gör dig till en eftertraktad medarbetare i olika yrkesgrupper.

Prognos och lediga jobb: Tydliga tecken pekar på en stabil prognos för yrket, med goda jobbmöjligheter. Vårdsektorn är generellt eftersläpande när det kommer till teknik, vilket skapar en ökad efterfrågan på teknisk kompetens för nya metoder och utrustning.

Bemanningsföretag och ytterligare möjligheter: Arbetsmöjligheterna utvidgas ytterligare genom bemanningsföretag, där du kan variera ditt arbete, ta kortare uppdrag runtom i landet och ofta njuta av en högre lön.

Karriärutveckling: För dig som är intresserad av ledarskap finns också möjligheten att avancera till positioner såsom avdelningschef eller klinikansvarig. Utöver detta finns även karriärmöjligheter inom angränsande yrkesfält, såsom för barnmorskor eller biomedicinska analytiker, där din expertis inom bildgivande tekniker är värdefull.

Att kontinuerligt utvecklas och anamma ny teknik är centralt inom din karriär. Att hålla dig uppdaterad med den senaste teknologin och metoderna säkrar din position och öppnar upp för nya karriärsmöjligheter inom det hälsovetenskapliga området.

Vanliga frågor

I din roll som röntgensjuksköterska är din lön påverkad av flera faktorer. Här belyser vi några av de vanligaste frågorna som rör lönesättningen i detta yrke.

Vilka faktorer påverkar en röntgensjuksköterskas lön?

Din lön som röntgensjuksköterska påverkas bland annat av din arbetsplats, dina yrkeserfarenheter, dina eventuella specialiseringar och regionen där du arbetar.

Hur skiljer sig lönen för en röntgensjuksköterska beroende på erfarenhet och geografiskt område?

Din startlön som nyutexaminerad är lägre än vad du kan förvänta dig med några års erfarenhet. Geografiskt kan löner skilja sig där storstadsområden ofta erbjuder högre löner än mindre städer.

Vad är löneskillnaden mellan en nyexaminerad och en erfaren röntgensjuksköterska?

Som nyexaminerad röntgensjuksköterska ligger din lön normalt sett lägre jämfört med en som har flera års erfarenhet. Med erfarenhet har du möjligheter att se en lön som är betydligt högre.

På vilket sätt kan specialisering påverka en röntgensjuksköterskas lön?

Om du väljer att specialisera dig inom ett visst område, till exempel inom magnetresonanstomografi (MR), kan det leda till en högre lön på grund av den särskilda kompetensen.

Hur ser löneutvecklingen ut för röntgensjuksköterskor över tid?

Generellt sett ökar lönen med erfarenhet och ytterligare utbildning. Kollektivavtal och löneöversyner bidrar också till en positiv löneutveckling över tid.

Vilka karriärmöjligheter finns för röntgensjuksköterskor och hur kan dessa påverka lönen?

Karriärmöjligheter såsom ledarskapsroller, forskning samt avancerade kliniska befattningar kan leda till en högre ersättning. Dessa positioner kräver ofta ytterligare kvalifikationer och erfarenhet.

Källhänvisningar

I denna del av artikeln presenteras källorna som använts för att sammanställa informationen om löner för röntgensjuksköterskor.

Webbplatser:

 1. Vårdförbundet
  • Information om löneökning och råd för löneförhandlingar för röntgensjuksköterskor.
  • https://www.vardforbundet.se/
 2. Bemlo
  • Genomsnittslön för röntgensjuksköterskor med inkluderad semesterersättning.
  • https://www.bemlo.se/
 3. Ratsit
  • Aktuell lönestatistik och månadslöner beroende på arbetsplats och andra faktorer.
  • https://www.ratsit.se/
 4. Yrkeskollen.se
  • Lönestatistik för röntgensjuksköterskor 2024 med könsspecifik data.
  • https://yrkeskollen.se/

Kom ihåg att kolla på de faktiska sidorna för att få den mest upp till date och detaljerade informationen om ämnet.

Tabellen nedan illustrerar lönedata från de olika källorna:

KällaLönearterURL
VårdförbundetRåd för lön, löneförhandlinghttps://www.vardforbundet.se/
BemloGenomsnittslön per timme och månadhttps://www.bemlo.se/
RatsitGenomsnittlig månadslön, variationer i sektor och demografihttps://www.ratsit.se/
Yrkeskollen.seGenomsnittslön för kvinnor och män 2024https://yrkeskollen.se/

Denna information är grundläggande för dig som söker en detaljerad insikt i vad en röntgensjuksköterska kan förvänta sig i lön.

Endast det bästa är gott nog

Vi vill vara den bästa arbetsgivaren för marknadens bästa vårdkonsulter. I alla kontakter du har med oss vill vi ge dig bäst möjliga service. Vi på Docia tar alltid ett extra steg för att du ska vara nöjd med oss. För oss är en nöjd konsult en bra konsult. Det är så vi arbetar för att göra svensk sjukvård ännu bättre.

Är du läkare, sjuksköterska eller arbetar inom tandvården?
Resan mot ett friare arbetsliv börjar hos oss.

Läs mer om hur vi arbetar

Vi vill ge tillbaka

Docia är stolt sponsor till Läkare utan gränser. Vår vision har alltid varit att återinvestera i vården, vilket skapar ett cirkulärt kretslopp. Vår verksamhet ska alltid stå i samklang med vad som utvecklar, prioriteras och efterfrågas i vården. Varje år väljer vi att stötta läkare utan gränser och deras fantastiska arbete med att hjälpa utsatta runtom i världen.

Läs mer om hur vi hjälper till

Docia är en arbetsgivare som geniunt bryr sig

För Veronica var det en stor skillnad när hon bytte från ett annat bemanningsföretag till Docia.
– Jag arbetade för ett annat bemanningsföretag, tidigare, men när jag började på Docia 2016 kände jag att jag äntligen hittade rätt. Det är verkligen stor skillnad och jag känner mig klart mer uppskattad.

Det är underbart att ha en arbetsgivare som genuint bryr sig om en och ser till att man trivs, alltid är tillgänglig och gör det lilla extra.

Läs mer om andra konsulters historia

Bemanningsföretag inom vården

Vi arbetar aktivt för att vara marknadens bästa arbetsgivare
för marknadens bästa
vårdkonsulter.

  Anmäl intresse för att få mer information