Det här tjänar en infektionssjuksköterska i lön 2024

Infektionssjuksköterska hos Docia – ta steget till ett flexiblare arbetsliv med större frihet samtidigt som du tjänar bättre!

Som anställd genom Docia får du

 • Frihet och flexibilitet
 • Personlig kontaktperson
 • Förmånliga villkor och bra lön
 • Kompetensutveckling och fortbildning

Vi på Docia arbetar aktivt för att vara marknadens bästa bemanningsföretag för sjuksköterskor och därmed ha marknadens bästa vårdkonsulter. Docia finns här för dig som är eller vill bli hyrinfektionssjuksköterska och hitta ditt nästa välbetalda drömuppdrag! Genom oss får du en personlig relation med en konsultchef som ser dina behov, tror på dig och gör allt för att underlätta och stötta dig i din karriär!

Infektionssjuksköterska – Så här ser lönen ut 2024 med Docia som arbetsgivare

Som infektionssjuksköterska hos Docia varierar lönen en del beroende på faktorer som uppdragsort, tid på året, arbetsuppgifter och arbetsbelastningen på placeringen.

Den genomsnittliga lönen som bemanningsinfektionssjuksköterska /hyrinfektionssjuksköterska hos oss ligger på mellan 48 000 kr och cirka 68 000 kr i månaden.  När du arbetar genom oss väljer du själv om du vill ha lön eller om du föredrar att fakturera genom eget bolag. Vi hjälper dig givetvis med uppstarten av bolag. Tveka inte att höra av dig till oss så berättar vi mer om vad vi kan erbjuda just dig!

Varför ska du välja Docia?

Som vårdkonsult hos Docia får du bland annat:

 • En arbetsgivare som genuint bryr och engagerar sig i din karriär
 • Konkurrenskraftig ersättning och bra villkor
 • Större frihet och flexibilitet
 • Uppskattning för din arbetsinsats
 • Kompetensutveckling
 • Personlig service från erfarna konsultchefer

På Docia lovar vi dig konkurrenskraftiga löner, kompetensutveckling, frihet och flexibilitet samt en personlig kontaktperson. Vi vill tillsammans med dig förbättra vården och skräddarsyr uppdrag för just DIN profil och livssituation!

Gör en intresseanmälan

Kom i kontakt med oss via formuläret här om du tycker det låter intressant att jobba som konsult för Docia.

Infektionssjuksköterskans roll och utbildningsväg

Som infektionssjuksköterska spelar du en avgörande roll inom sjukvården. Din huvuduppgift är att förebygga, diagnostisera och behandla infektionssjukdomar. Du måste hantera läkemedel med precision och inneha omfattande kunskaper i både mikrobiologi och vårdhygien.

För att bli infektionssjuksköterska krävs det att du först utbildar dig till grundutbildad sjuksköterska. Denna utbildning leder till en legitimation och förutsätter högskolekompetens.

UtbildningsstegBeskrivning
Grundutbildning3 års högskolestudier inom sjuksköterskeprogrammet.
LegitimationEfter avslutad grundutbildning och genomförd praktik erhålls yrkeslegitimation från Socialstyrelsen.
SpecialistutbildningYtterligare 1-2 års studier inom infektionsspecialisering efter några års arbetslivserfarenhet som sjuksköterska.

Som sjuksköterska är du ansvarig för en säker läkemedelshantering och att ge korrekt omvårdnad till patienter. Arbetet kräver god samarbetsförmåga med andra yrkesgrupper och en ständig kompetensutveckling för att hålla dig uppdaterad inom området.

Lönesättning för en infektionssjuksköterska

Som infektionssjuksköterska varierar din lön beroende på faktorer som sektor, region och erfarenhet. Lönestatistiken visar på skillnader mellan lönerna för män och kvinnor, samt hur dessa varierar över olika regioner och sektorer.

Statistik och genomsnittslöner

Enligt SCB och andra lönedatabaser har genomsnittslönen för infektionssjuksköterskor i Sverige under 2024 identifierats. För kvinnor ligger genomsnittslönen på 39 300 SEK, medan män har en något högre lön på omkring 40 300 SEK. Lönerna visas i form av bruttolöner, det vill säga före skatt och andra avdrag. Löneskillnaderna observeras även när man tittar på lönespridningen, där 10 percentilen ligger betydligt lägre än medellönen och 90 percentilen betydligt högre, vilket påvisar en lönespridning inom yrket.

Skillnader i löner mellan regioner och sektorer

Beroende på var i landet du arbetar kan din lön som infektionssjuksköterska variera. Sektorsvis visar statistiken att arbete inom den offentliga sektorn ofta innebär en annorlunda lönebild jämfört med den privata sektorn. Det har rapporterats specifika skillnader i lön mellan regioner som Stockholm, Västsverige, Sydsverige och Östra Mellansverige, där storstadsregionerna ofta erbjuder högre löner.

Inkomst efter skatt och andra avdrag

Bruttolönen är din lön innan skatt och medellönen ger en indikation på vad du kan förvänta dig i tim- eller dagslön. För att uppskatta din nettolön efter skatt kan du använda Ratsits lönekoll eller motsvarande verktyg för att beräkna hur mycket av din bruttolön som blir kvar efter att skatt och andra avdrag är gjorda. Detta ger dig en mer exakt uppfattning om din faktiska månadsinkomst.

Anställningsvillkor och arbetsmarknad

I din roll som infektionssjuksköterska stöter du på olika anställningsvillkor beroende på om du arbetar inom den offentliga eller privata sektorn. Arbetsmarknadens struktur och prognos kan även påverka din situation.

Arbetsförmedling och lediga jobb

Arbetsförmedlingen spelar en central roll när det gäller att finna lediga jobb för infektionssjuksköterskor. De hjälper till att förmedla tjänster inom både den statliga, kommunala och privata sektorn. Konkurrensen om jobben kan variera, och det är väsentligt att hålla sig uppdaterad om arbetsmarknadens prognos för att förbereda sig för framtida jobbmöjligheter.

 • Statlig och kommunal sektor: Tillgång till jobbannonser via Arbetsförmedlingens plattform.
 • Privat sektor: Jobbportalerna kan ha exklusiva listor för privatanställda tjänstemän.

Offentlig sektor versus privat sektor

Arbetar du i offentlig sektor, exempelvis inom statlig eller kommunal sektor, kan du förvänta dig tydliga anställningsvillkor och förmåner som regleras genom kollektivavtal. I privat sektor kan villkoren variera mer och ofta baseras på individuell förhandling.

 • Offentlig sektor:
  • Tjänstepension
  • Försäkringar (personskade- och arbetsskadeförsäkringar)
  • Möjlighet till distansarbete upp till en viss procent
 • Privat sektor:
  • Konkurrenskraftig lön som kan förhandlas individuellt
  • Variation i förmåner
  • Mer flexibilitet kring arbetsarrangemang

Din utbildningsnivå kan ha inverkan på dina anställningsvillkor oavsett sektor; vissa arbetsgivare värderar kompletterande utbildningar och specialiseringar.

Bemanningsmöjligheter

Som infektionssjuksköterska har du möjlighet att ansluta dig till bemanningsföretag som erbjuder varierande uppdrag i olika vårdmiljöer. Fördelen med att arbeta som konsult är oftast en högre inkomst jämfört med fast anställning, samt en större arbetsfrihet när det gäller att välja arbetsplats och arbetstider.

Arbetsuppgifter kan variera beroende på placering, men innefattar vanligtvis ansvarsområden som övervakning och behandling av patienter med infektionssjukdomar. Som konsult blir du en viktig resurs i teamet, där din expertis kan spela en central roll i att främja patienternas hälsa.

För arbete på vårdcentral, kan bemanningsmöjligheter öppna upp för tillfälliga tjänster där infektionssjuksköterskor behövs vid högt patienttryck eller för att täcka upp vid personalbrist.

Som vårdkoordinator eller vårdplatskoordinator ges möjlighet till att arbeta övergripande med koordinering av vårdplatser och patientflöden, vilket är en kritisk funktion för att säkerställa att patienter får rätt vård vid rätt tillfälle.

Arbete genom bemanningsföretag kan ge dig en större kontroll över din karriär och en chans att utveckla dina färdigheter genom varierande utmaningar på olika arbetsplatser. Dessutom kan du hitta balansen mellan privatliv och arbete som passar just din livssituation.

Fördelar med bemanningsarbete för infektionssjuksköterskor
Högre lön jämfört med fast anställning
Möjlighet till att välja arbetstid och ort
En chans att bredda din erfarenhet genom olika uppdrag
Arbetsfrihet och självbestämmande över dina arbetspass

Hos Docia tjänar du som bemanningsinfektionssjuksköterska mellan 48 000 kr och cirka 68 000 kr i månaden.

Vanliga frågor

Din lön som infektionssjuksköterska kan variera beroende på flera faktorer, däribland erfarenhet, utbildning och arbetsplatsens geografiska läge. Här följer några av de vanligaste frågorna gällande lön för detta yrke.

Hur skiljer sig lönen för en infektionssjuksköterska jämfört med andra sjuksköterskespecialiteter?

Lönen för en infektionssjuksköterska kan skilja sig från andra sjuksköterskespecialiteter. Generellt sett, kan lönen variera beroende på specialistområdets efterfrågan och ansvarsområden.

Vilket löneintervall kan en infektionssjuksköterska förvänta sig i Sverige?

En infektionssjuksköterska i Sverige kan förvänta sig en månadslön omkring 39 500 till 41 100 kr, men detta kan variera beroende på arbetsgivare och arbetsplats.

Är erfarenhet eller utbildningsnivå avgörande för en infektionssjuksköterskas lön?

Både erfarenhet och utbildningsnivå spelar stora roller i lönesättningen för en infektionssjuksköterska. Med mer erfarenhet och högre utbildningsnivå kan du förvänta dig en högre lön.

Vilka faktorer påverkar en infektionssjuksköterskas lön?

Faktorer som påverkar lönen inkluderar arbetsplatsens geografiska läge, erfarenhet, utbildningsbakgrund, arbetsmarknadens tillstånd och eventuell specialistkompetens.

Hur har infektionssjuksköterskors löner utvecklats över tid i Sverige?

Löner för infektionssjuksköterskor i Sverige har historiskt sett ökat årligen. Mellan 2021 och 2022 steg lönen med i genomsnitt runt 5 %.

Vilka möjligheter finns för en infektionssjuksköterska att påverka sin lön?

Möjligheterna att påverka lönen kan inkludera vidareutbildning, att ta på sig mer ansvar, specialisering inom ett visst område, eller att förhandla utifrån erfarenhet och prestation på arbetsplatsen.

Källhänvisningar

När du söker information om lön för infektionssjuksköterskor är det viktigt med pålitliga källor. Nedan finner du en lista över URL som har använts för att samla in information till artikeln:

 • Ratsit Lönestatistik:
  https://www.ratsit.se/Denna resurs erbjuder detaljerad lönestatistik och inkomstuppgifter för olika yrken inom Sverige, inklusive infektionssjuksköterskor.
 • Yrkeskollen:
  https://www.yrkeskollen.se/Yrkeskollen ger en översikt över snittlöner för en mängd olika positioner och yrken, vilket hjälper dig att förstå den genomsnittliga lönen för infektionssjuksköterskor.

Dessa länkar leder till sidor där du kan hitta den senaste lönestatistiken och annan relevant information om yrket som infektionssjuksköterska. Informationen kan variera beroende på faktorer som arbetsgivarens sektor, geografisk plats och erfarenhetsnivå.

Endast det bästa är gott nog

Vi vill vara den bästa arbetsgivaren för marknadens bästa vårdkonsulter. I alla kontakter du har med oss vill vi ge dig bäst möjliga service. Vi på Docia tar alltid ett extra steg för att du ska vara nöjd med oss. För oss är en nöjd konsult en bra konsult. Det är så vi arbetar för att göra svensk sjukvård ännu bättre.

Är du läkare, sjuksköterska eller arbetar inom tandvården?
Resan mot ett friare arbetsliv börjar hos oss.

Läs mer om hur vi arbetar

Vi vill ge tillbaka

Docia är stolt sponsor till Läkare utan gränser. Vår vision har alltid varit att återinvestera i vården, vilket skapar ett cirkulärt kretslopp. Vår verksamhet ska alltid stå i samklang med vad som utvecklar, prioriteras och efterfrågas i vården. Varje år väljer vi att stötta läkare utan gränser och deras fantastiska arbete med att hjälpa utsatta runtom i världen.

Läs mer om hur vi hjälper till

Docia är en arbetsgivare som geniunt bryr sig

För Veronica var det en stor skillnad när hon bytte från ett annat bemanningsföretag till Docia.
– Jag arbetade för ett annat bemanningsföretag, tidigare, men när jag började på Docia 2016 kände jag att jag äntligen hittade rätt. Det är verkligen stor skillnad och jag känner mig klart mer uppskattad.

Det är underbart att ha en arbetsgivare som genuint bryr sig om en och ser till att man trivs, alltid är tillgänglig och gör det lilla extra.

Läs mer om andra konsulters historia

Bemanningsföretag inom vården

Vi arbetar aktivt för att vara marknadens bästa arbetsgivare
för marknadens bästa
vårdkonsulter.

  Anmäl intresse för att få mer information