Tjäna högre lön 2024 som gynekolog hos ett bemanningsföretag

Hyrläkare hos Docia – är du en legitimerad gynekolog som söker nya utmaningar? Vi ser till dina behov och erbjuder stor frihet samt hög ersättning!

Allmänspecialist

Som anställd genom Docia får du

 • Frihet och flexibilitet
 • Personlig kontaktperson
 • Förmånliga villkor och bra lön
 • Kompetensutveckling och fortbildning

Vi på Docia arbetar aktivt för att vara marknadens bästa bemanningsföretag för läkare och därmed ha marknadens bästa vårdkonsulter. Docia finns här för dig som är eller vill bli hyrgynekolog och hitta ditt nästa välbetalda drömuppdrag! Genom oss får du en personlig relation med en konsultchef som ser dina behov, tror på dig och gör allt för att underlätta och stötta dig i din karriär!

Gynekolog – Så här ser lönen ut 2024 med Docia som arbetsgivare

Som gynekolog hos Docia varierar lönen en del beroende på faktorer som uppdragsort, tid på året, arbetsuppgifter och arbetsbelastningen på placeringen. Den genomsnittliga lönen som bemanningsgynekolog/hyrgynekolog hos oss ligger på 30 000 – 50 000 kr/vecka. När du arbetar genom oss väljer du själv om du vill ha lön eller om du föredrar att fakturera genom eget bolag. Vi hjälper dig givetvis med uppstarten av bolag. Tveka inte att höra av dig till oss så berättar vi mer om vad vi kan erbjuda just dig!

Varför ska du välja Docia?

Som vårdkonsult hos Docia får du bland annat:

 • En arbetsgivare som genuint bryr och engagerar sig i din karriär
 • Konkurrenskraftig ersättning och bra villkor
 • Större frihet och flexibilitet
 • Uppskattning för din arbetsinsats
 • Kompetensutveckling
 • Personlig service från erfarna konsultchefer

På Docia lovar vi dig konkurrenskraftiga löner, kompetensutveckling, frihet och flexibilitet samt en personlig kontaktperson. Vi vill tillsammans med dig förbättra vården och skräddarsyr uppdrag för just DIN profil och livssituation!

Gör en intresseanmälan

Kom i kontakt med oss via formuläret här om du tycker det låter intressant att jobba som konsult för Docia.

Gynekologens roll och utbildningsväg

Som gynekolog är du en specialistläkare med fokus på kvinnors hälsa, inklusive frågor relaterade till graviditet, förlossningar och sjukdomar i de kvinnliga reproduktionsorganen. Din roll innefattar vanligtvis arbete på sjukhus, ungdomsmottagningar och barnmorskemottagningar.

Din utbildning till gynekolog kräver först att du genomför ett naturvetenskapsprogrammet på gymnasial nivå, följt av en högskoleutbildning inom läkarprogrammet. Efter sex års universitetsstudier och erhållen läkarexamen, måste du fullfölja din specialisering inom gynekologi, vilket innebär flera års vidareutbildning och praktik.

För att praktisera som gynekolog behöver du en legitimation från Socialstyrelsen. Detta är en garanti för att du uppfyller alla krav för att säkert och professionellt kunna ta hand om dina patienter inom sjukvården.

UtbildningsnivåBeskrivning
GymnasiumNaturvetenskapsprogrammet
UniversitetLäkarprogrammet (sex år)
SpecialiseringFördjupning inom gynekologi

Din specialistutbildning som gynekolog innebär att du är högt kvalificerad inom ditt område och kan tillhandahålla vård på ett flertal nivåer inom sjukvården. Detta innefattar skicklig hantering av kontroller, diagnoser och behandlingar av kvinnors hälsorelaterade tillstånd. Med denna djupgående utbildning har du möjlighet att göra en betydelsefull inverkan på många patienters liv.

Lönesättning för en gynekolog

Som gynekolog varierar din lön beroende på en rad faktorer som geografisk placering och arbetssektor. Statistik från olika källor ger en uppskattning av din potentiella inkomst.

Statistik och genomsnittslöner

Enligt uppgifter från Ratsit och Statsskuld ligger genomsnittslönen för en gynekolog i Sverige omkring 86 400 kr respektive 90 800 kr brutto per månad. Lönestatistik från Statistiska Centralbyrån (SCB) bekräftar dessa siffror och tillhandahåller statistiskt säkerställd data. Framtid.se rapporterar en genomsnittlig bruttolön på 78 900 kr, vilket kan ses som en lägre uppskattning.

 • Genomsnittslön enligt Ratsit: 86 400 kr/mån
 • Genomsnittslön enligt Statsskuld: 86 400 kr/mån
 • Genomsnittslön enligt SCB: Data ej specificerat
 • Genomsnittslön enligt Framtid.se: 78 900 kr/mån
 • Genomsnittslön enligt Yrkeskollen.se för år 2024: 83 200 kr/mån

Skillnader i löner mellan regioner och sektorer

Lönen som gynekolog kan skilja sig avsevärt mellan olika regioner i Sverige och mellan offentlig och privat sektor. Information om specifika löneskillnader baserat på sektor eller region är inte detaljerat i de angivna källorna, men det är välkänt att dessa faktorer starkt påverkar din lön. Det är vanligt att löner i större städer är högre, och i vissa fall kan privat sektor erbjuda mer konkurrenskraftiga löner jämfört med offentlig sektor.

 • Region: Högre löner i större städer
 • Sektor: Möjlig högre lön inom privat sektor

Inkomst efter skatt och andra avdrag

Din nettolön som gynekolog beräknas efter avdrag av skatt och eventuella andra avdrag. Medellönen på 86 400 kr brutto skulle, beroende på din skattesats och var du bor, kunna resultera i en nettolön på ungefär 54 000 kr till 65 000 kr efter skatt. Det är viktigt att notera att faktorer som arbetsgivarens storlek och ditt personliga avdrag kan påverka dessa siffror.

 • Medellön86 400 kr/mån
 • Beräknad nettolön efter skatt54 000 kr – 65 000 kr/mån (beroende på individuell skattesats)

Anställningsvillkor och arbetsmarknad

I din roll som gynekolog kan du upptäcka att anställningsvillkor och arbetsmarknadssituation varierar. Det är viktigt för dig att förstå skillnaderna mellan offentlig och privat sektor och hur det påverkar arbetsförmedling och prognos för lediga jobb.

Arbetsförmedling och lediga jobb

Som gynekolog kan Arbetsförmedlingen vara en nyttig resurs för att finna lediga jobb. Konkurrens kan variera beroende på geografisk plats och specialisering. Det är nyttigt att bevaka Arbetsförmedlingens jobbannonser och även andra plattformar där sjukvårdsrelaterade tjänster listas. Enligt arbetsmarknadens prognos finns det ofta en god tillgång på jobb inom gynekologi, vilket tyder på en stabil efterfrågan för yrket.

 • Besök Arbetsförmedlingens hemsida för aktuell information om lediga jobb.
 • Håll koll på jobbmarknaden för tidiga signaler om förändringar i efterfrågan.

Offentlig sektor versus privat sektor

Arbetsvillkoren som gynekolog skiljer sig mellan offentlig och privat sektor. I den offentliga sektorn, såsom landsting och universitetssjukhus, är anställningsvillkor ofta reglerade av kollektivavtal som fastställer lönenivåer, semesterdagar och andra förmåner. I den privata sektorn kan villkoren förhandlas mer individuellt, vilket ibland kan leda till högre löner men även varierande arbetsförhållanden. Dina arbetsuppgifter kan vara likartade oberoende av sektor, men arbetsplatsen och resurserna som är tillgängliga kan variera.

 • Intern och extern utbildning erbjuds ofta inom offentliga sektorn.
 • Möjligheten till att påverka lön och arbetsförhållanden kan vara större i den privata sektorn.

Bemanningsmöjligheter

När du som gynekolog överväger alternativa anställningsformer, utgör bemanningsmöjligheter ett intressant alternativ. Arbete genom bemanningsföretag kan erbjuda dig en högre inkomst än en traditionell anställning. Det finns en konkurrensfördel i att vara konsult eftersom du ofta har möjlighet till förhandling om din ersättning utifrån efterfrågan på dina specialkompetenser.

Anställning genom bemanningsföretag kan också innebära en större frihet gällande dina arbetspass och semesterperioder. Friheten i arbetslivet är betydande och låter dig välja uppdrag som passar din livssituation och karriärmål. En flexibel arbetsmarknad inom gynekologi bidrar till bättre balans mellan arbete och fritid.

 • Arbetsmarknad: Dynamisk, med möjligheter till högre löner som konsult.
 • Kollegor: Variabelt arbetslag beroende på uppdrag.
 • Konkurrens: Potential till bättre förhandlingsmöjligheter.
 • Bemanningsföretag: Flexibilitet och större kontroll över arbetsförhållanden.

Det är viktigt att väga in både fördelar och möjliga utmaningar. Kollegialt stöd och arbetsmiljö kan variera från uppdrag till uppdrag. Som konsult har du möjligheten att nätverka över en bredare arbetsmarknad, vilket kan leda till ytterligare karriärmöjligheter och en stärkning av din position inom ditt yrkesfält.

Hos Docia tjänar du som bemanningsgynekolog 30 000 – 50 000 kr/vecka.

Karriärutveckling och framtidsutsikter

Som gynekolog har du flera vägar att utforska när det gäller karriärutveckling. Med ökad erfarenhet finns möjligheter att avancera inom olika specialiseringar, såsom kirurgi eller forskning. Du kan sträva efter att bli överläkare, vilket är den högsta kliniska positionen och ofta medför ett administrativt ansvar.

 • Erfarenhet: Ju mer erfarenhet du samlar på dig, desto större är dina chanser att avancera yrkesmässigt och potentiellt få en högre lönesättning.
 • Kirurg: Som gynekolog med inriktning på kirurgi kan du utföra komplexa förfaranden och bidra till utveckling av nya kirurgiska tekniker.
 • Överläkare: Bli ledande inom ditt fält som överläkare, vilket kan innebära att du får en ledande roll i kliniskt arbete och patientvård.

Prognosen för yrket ser positiv ut med tanke på efterfrågan på kvalificerad och specialiserad hälsovård. Karriären som gynekolog kan innebära övertid och jourarbete, särskilt i inledningsskedet, vilket är viktigt att vara beredd på.

Arbete inom hälsosektorn är ofta både psykiskt och fysiskt krävande. Så det är viktigt att vara uppmärksam på din egen hälsa och välmående för att kunna erbjuda bästa möjliga vård till dina patienter och behålla en lång och givande karriär.

Vanliga frågor

När du utforskar yrket som gynekolog är det viktigt att förstå de faktorer som bidrar till lönesättningen samt hur lönen kan förändras över tid och mellan olika sektorer.

Hur mycket kan en gynekolog förvänta sig att tjäna efter skatter?

Din nettolön som gynekolog beror på din bruttolön samt aktuell skattesats, som varierar beroende på var i Sverige du bor. Generellt kan du förvänta dig en nettolön som är omkring 60-70% av din bruttolön.

Vilka faktorer påverker lönen för en gynekolog i olika delar av Sverige?

Lönen för gynekologer kan variera beroende på geo­grafisk placering, där storstadsregioner ofta erbjuder högre löner. Andra lokala faktorer inkluderar kostnadsnivå och efterfrågan på specialistkompetens.

Vilken inverkan har erfarenhet och specialisering på en gynekologs lön?

Erfarenhet och ytterligare specialisering, som till exempel inom fertilitetsmedicin, kan leda till högre löner. Rutinerade gynekologer med gedigen kunskap och expertis tenderar att tjäna mer än de i början av sin karriär.

Hur jämför lönerna för gynekologer med inkomsterna för andra medicinska specialiteter?

Gynekologer tjänar ofta liknande löner jämfört med andra medicinska specialister, även om det finns specialiteter som kan ha både högre och lägre löneskalor.

Vad kan en nyutexaminerad gynekolog förvänta sig i startlön?

En nyutexaminerad gynekologs startlön ligger generellt sett lägre än den för mer erfarna kolleger, och du kan förvänta dig att startlönen ökar med erfarenhet och ytterligare utbildning.

Hur påverkas en gynekologs lön av arbete i privat sektor jämfört med offentlig sektor?

Arbete inom privat sektor kan ofta erbjuda högre löner än den offentliga, vilket delvis kan förklaras av möjligheten till privat fakturering och bonussystem. Offentliga sektorn erbjuder i regel mer förutsebar lönesättning och arbetsvillkor.

Källhänvisningar

I din sökning efter information om gynekologers löner har du förmodligen stött på en mängd olika källor. Nedanför hittar du en lista över relevanta URL som du kan använda för att fördjupa din förståelse av ämnet. Varje källa ger en unik insikt i löneutvecklingen och statistik för gynekologer i Sverige.

 • Ratsit https://www.ratsit.seFokus: Genomsnittliga månadslönerna för gynekologer och löneskillnader beroende på arbetssektorn och demografiska faktorer.
 • Framtid.se https://www.framtid.se/yrke/gynekologFokus: Utbildning, arbetsuppgifter, genomsnittlig bruttolön samt arbetsmarknadens tillstånd för yrket gynekolog.
 • Yrkeskollen.se https://www.yrkeskollen.seFokus: Snittlöner och medellöner, samt uppgifter om lönestatistik för gynekologer.
 • xn--hurmyckettjnar-gib.se https://xn--hurmyckettjnar-gib.se/gynekolog-lonFokus: Månadslön före skatt, lönestatistik, lönespridning och löneutveckling för yrket gynekolog.
 • Lönestatistik 2024 • Ej specificerad URL för SCB (Statistiska centralbyrån) officiella statistik.

För den mest aktuella och detaljerade informationen rekommenderas att konsultera ovanstående webbadresser. Varje källa har sina egna tillvägagångssätt för att samla in och presentera data, vilket kan vara värdefullt att jämföra för att få en så komplett bild som möjligt av löneläget för gynekologer.

Endast det bästa är gott nog

Vi vill vara den bästa arbetsgivaren för marknadens bästa vårdkonsulter. I alla kontakter du har med oss vill vi ge dig bäst möjliga service. Vi på Docia tar alltid ett extra steg för att du ska vara nöjd med oss. För oss är en nöjd konsult en bra konsult. Det är så vi arbetar för att göra svensk sjukvård ännu bättre.

Är du läkare, sjuksköterska eller arbetar inom tandvården?
Resan mot ett friare arbetsliv börjar hos oss.

Läs mer om hur vi arbetar

Vi vill ge tillbaka

Docia är stolt sponsor till Läkare utan gränser. Vår vision har alltid varit att återinvestera i vården, vilket skapar ett cirkulärt kretslopp. Vår verksamhet ska alltid stå i samklang med vad som utvecklar, prioriteras och efterfrågas i vården. Varje år väljer vi att stötta läkare utan gränser och deras fantastiska arbete med att hjälpa utsatta runtom i världen.

Läs mer om hur vi hjälper till

Docia är en arbetsgivare som geniunt bryr sig

För Veronica var det en stor skillnad när hon bytte från ett annat bemanningsföretag till Docia.
– Jag arbetade för ett annat bemanningsföretag, tidigare, men när jag började på Docia 2016 kände jag att jag äntligen hittade rätt. Det är verkligen stor skillnad och jag känner mig klart mer uppskattad.

Det är underbart att ha en arbetsgivare som genuint bryr sig om en och ser till att man trivs, alltid är tillgänglig och gör det lilla extra.

Läs mer om andra konsulters historia

Bemanningsföretag inom vården

Vi arbetar aktivt för att vara marknadens bästa arbetsgivare
för marknadens bästa
vårdkonsulter.

  Anmäl intresse för att få mer information