Tjäna högre lön 2024 som barnsjuksköterska hos ett bemanningsföretag

Barnsjuksköterska hos Docia – ta steget till ett flexiblare arbetsliv med större frihet samtidigt som du tjänar bättre!

Som anställd genom Docia får du

 • Frihet och flexibilitet
 • Personlig kontaktperson
 • Förmånliga villkor och bra lön
 • Kompetensutveckling och fortbildning

Vi på Docia arbetar aktivt för att vara marknadens bästa bemanningsföretag för sjuksköterskor och därmed ha marknadens bästa vårdkonsulter. Docia finns här för dig som är eller vill bli hyrbarnsjuksköterska och hitta ditt nästa välbetalda drömuppdrag! Genom oss får du en personlig relation med en konsultchef som ser dina behov, tror på dig och gör allt för att underlätta och stötta dig i din karriär!

Barnsjuksköterska – Så här ser lönen ut 2024 med Docia som arbetsgivare

Som barnsjuksköterska hos Docia varierar lönen en del beroende på faktorer som uppdragsort, tid på året, arbetsuppgifter och arbetsbelastningen på placeringen.

Den genomsnittliga lönen som bemanningsbarnsjuksköterska/hyrbarnsjuksköterska hos oss ligger på mellan 48 000 kr och cirka 68 000 kr i månaden.  När du arbetar genom oss väljer du själv om du vill ha lön eller om du föredrar att fakturera genom eget bolag. Vi hjälper dig givetvis med uppstarten av bolag. Tveka inte att höra av dig till oss så berättar vi mer om vad vi kan erbjuda just dig!

Varför ska du välja Docia?

Som vårdkonsult hos Docia får du bland annat:

 • En arbetsgivare som genuint bryr och engagerar sig i din karriär
 • Konkurrenskraftig ersättning och bra villkor
 • Större frihet och flexibilitet
 • Uppskattning för din arbetsinsats
 • Kompetensutveckling
 • Personlig service från erfarna konsultchefer

På Docia lovar vi dig konkurrenskraftiga löner, kompetensutveckling, frihet och flexibilitet samt en personlig kontaktperson. Vi vill tillsammans med dig förbättra vården och skräddarsyr uppdrag för just DIN profil och livssituation!

Gör en intresseanmälan

Kom i kontakt med oss via formuläret här om du tycker det låter intressant att jobba som konsult för Docia.

Barnsjuksköterskans roll och utbildningsväg

Som barnsjuksköterska spelar du en central roll i att främja och upprätthålla barns hälsa. Dina arbetsuppgifter sträcker sig från preventivt arbete till akut omvårdnad och stöd till barn och deras familjer. Du kommer ofta att arbeta på en barnavårdscentral (BVC), där du utför hälsokontroller, vaccinationsprogram och ger rådgivning till föräldrar.

För att bli barnsjuksköterska behöver du först en grundläggande sjuksköterskeexamen, vilken innefattar en högskoleutbildning på 180 högskolepoäng (motsvarar tre års heltidsstudier). Efter detta krävs specialistutbildning inom barn- och ungdomssjukvård, som omfattar ytterligare 60 högskolepoäng (cirka ett års heltidsstudier).

Här är en översikt över utbildningssteget:

 1. Grundutbildning – Sjuksköterskeprogrammet, 180 hp
 2. Specialistutbildning – Barn- och ungdomssjukvård, 60 hp

Som barnsjuksköterska kan du också välja att arbeta som skolsköterska, vilket involverar en nära samverkan med skolans övriga personal för att stödja elevhälsan. Din insats bidrar till att upptäcka och åtgärda eventuella hälsoproblem tidigt, vilket är avgörande för barns utveckling och lärande.

Lönesättning för en barnsjuksköterska

Som barnsjuksköterska i Sverige varierar din lön beroende på en rad faktorer. Det är viktigt att ha en uppfattning om lönestatistik och genomsnittslöner, hur löner skiljer sig mellan olika regioner och sektorer samt vad du får kvar efter skatt och andra avdrag.

Statistik och genomsnittslöner

Statistik visar att medellönen för barnsjuksköterskor ligger på ungefär 42 900 kr per månad. Det högsta rapporterade löneläget för denna yrkesgrupp är 49 500 kr, noterat för en individ med forskarutbildning inom offentlig sektor. Ett annat exempel visar att kvinnliga barnsjuksköterskor har ett genomsnitt på 41 300 kr.

Skillnader i löner mellan regioner och sektorer

Löner för barnsjuksköterskor skiljer sig åt baserat på variabler som geografisk placering och om du arbetar inom den offentliga eller privata sektorn. En jämförelse mellan olika regioner som Stockholm, Uppsala, Region Skåne, Gotland, Östersund och Örebro kan visa på betydande skillnader i lön. Generellt kan man se att lönen inom offentliga sektorn lägger sig högre jämfört med den privata för denna yrkeskategori.

Inkomst efter skatt och andra avdrag

Din bruttolön som barnsjuksköterska är inte den summa pengar du får tillgängligt varje månad. Efter skatt och andra nödvändiga avdrag som pensionssparande och fackföreningsavgifter blir den faktiska månadslönen lägre. Det är därför viktigt att göra en noggrann lönekoll för att få en korrekt uppfattning om din ekonomi.

Anställningsvillkor och arbetsmarknad

Dina anställningsvillkor och lön som barnsjuksköterska påverkas av om du arbetar inom den offentliga eller privata sektorn. Arbetsmarknaden för barnsjuksköterskor är i balans, vilket återspeglas i antalet lediga jobb.

Arbetsförmedling och lediga jobb

Arbetsmarknadens balans innebär att antalet jobbannonser ofta matchar antalet arbetssökande barnsjuksköterskor. Du kan hitta lediga tjänster genom Arbetsförmedlingen och andra jobbserviceplatser. Trenderna visar att arbetsledare inom vården kontinuerligt söker kvalificerade barnsjuksköterskor för att möta hälso- och sjukvårdens behov.

Offentlig sektor versus privat sektor

Offentlig sektor: I den offentliga sektorn, såsom landsting och kommuner, regleras lönerna och anställningsvillkoren ofta genom kollektivavtal. Lönesättningen kan vara mer förutsägbar men erbjuder även utrymme för löneförhandling baserat på erfarenhet och kompetens.

Privat sektor: Inom den privata sektorn kan arbetsgivare ofta erbjuda olika anställningsvillkor och konkurrenskraftiga löner baserade på marknadsförhållandena. Lönen kan därför variera mer, och ibland kan privata arbetsgivare erbjuda högre löner än inom den offentliga sektorn.

I båda sektorerna är det viktigt att du som barnsjuksköterska är medveten om dina rättigheter och möjligheter till löneförhandling. Jämförelser mellan olika arbetsgivare och yrkesgrupper kan ge dig en uppfattning om din potentiella inkomst.

Bemanningsmöjligheter

Som barnsjuksköterska i bemanningssituationer har du möjlighet att tjäna en högre lön än i en traditionell anställning. Dina chanser att påverka din arbetstid och plats ökar, vilket resulterar i större frihet att välja uppdrag som passar just dina kompetenser och personliga önskemål.

Arbetsuppgifter och vårdenivå kan variera beroende på ditt uppdrag. Du kan förväntas ge stöd till ditt team och till de patienter du vårdar, oavsett om du arbetar i en akutmottagning, inom barnavdelningar, eller specialiserade enheter. Som konsult har du tillgång till en bredare erfarenhet genom att få arbeta på olika platser och inom olika vårdmiljöer.

Att arbeta som barnsjuksköterska genom bemanning ger dig flexibiliteten att anta kortare eller längre uppdrag över hela landet, vilket kan vara en fördel i din professionella utveckling och i att bygga ett omfattande professionellt nätverk.

Nedan listas några av de fördelar du kan ha genom bemanningsmöjligheter:

 • Bättre löneförutsättningar som konsult
 • Flexibel arbetsplats och -tid
 • Möjlighet till varierande arbetsuppgifter
 • Förbättrad balans mellan arbete och privatliv
 • Utvidgat professionellt nätverk

Kom ihåg att oavsett var du befinner dig, är ditt huvudmål alltid att erbjuda högkvalitativ vård. Lika viktig som en god lön är den tillfredsställelse du får av att kunna hjälpa andra, utveckla din kompetens och vara en del av ett team som gör skillnad.

Hos Docia tjänar du som barnsjuksköterska mellan 48 000 kr och cirka 68 000 kr i månaden.

Karriärutveckling och framtidsutsikter

Som barnsjuksköterska spelar din erfarenhet en avgörande roll för karriärutveckling. Med tiden kan du förvänta dig en högre inkomst samt möjligheter till befordran, baserat på din yrkeskunskap och förmåga att hantera komplexa situationer inom barnsjukvården.

Utbildningsnivå är också viktig; ytterligare specialiseringar eller forskarutbildning kan leda till positioner med större ansvar och därmed högre lön. En barnsjuksköterska med forskarutbildning kan, till exempel, nå de högsta lönerna inom offentlig sektor.

Yrkesgruppen för barnsjuksköterskor har lysande framtidsutsikter med tanke på kompetensbehovet inom sjukvården. Samhällets ökade fokus på barns och ungas hälsa driver efterfrågan på specialiserad barnsjukvård.

Arbetsuppgifterna är varierande och spänner från barnhälsovård och skolhälsovård till barnmedicin, barnkirurgi och barnpsykiatri, vilket möjliggör en dynamisk karriärutveckling. För dig som är intresserad av ledarskap finns möjligheter att avancera till ledande positioner inom olika verksamhetsområden.

 • Typiska karriärsteg kan inkludera:
  • Klinisk specialist
  • Enhetschef eller avdelningsledare
  • Undervisnings- och utbildningsroller
  • Forskning och utveckling inom barnsjukvård

Det är tydligt att som barnsjuksköterska finns det potential att utvecklas både professionellt och ekonomiskt, vilket skapar en stabil grund för en framtida karriär inom detta viktiga och givande område.

Vanliga frågor

I denna sektion finner du svar på några av de vanligaste frågorna gällande lönen för barnsjuksköterskor.

Hur mycket tjänar en barnsjuksköterska i genomsnitt?

En genomsnittlig lön för en barnsjuksköterska i Sverige ligger på cirka 42 900 SEK per månad.

Vilka lönefaktorer påverkar en barnsjuksköterskas inkomst?

Din utbildningsnivå, erfarenhet, arbetsplatsens geografiska läge och om du arbetar inom privat eller offentlig sektor kan påverka din lön som barnsjuksköterska.

Vad kan en nyutexaminerad barnsjuksköterska förvänta sig i lön?

Som nyutexaminerad barnsjuksköterska är din ingångslön ofta lägre än genomsnittet men ökar allt eftersom du samlar på dig erfarenhet.

Skiljer sig lönen för barnsjuksköterskor åt mellan olika regioner?

Ja, lönen för barnsjuksköterskor kan variera beroende på i vilken region i Sverige du arbetar.

Påverkar erfarenhet lönens storlek för barnsjuksköterskor?

Erfarenhet har en stor inverkan på din lön som barnsjuksköterska; ju mer erfarenhet du har, desto högre lön kan du förvänta dig.

Vilka löneutvecklingsmöjligheter finns det för barnsjuksköterskor?

Det finns goda möjligheter till löneutveckling inom yrket och du kan förvänta dig att din lön ökar i takt med kompetensutveckling och arbetslivserfarenhet.

Källhänvisningar

För att säkerställa att du får tillgång till pålitlig och uppdaterad information om löner för barnsjuksköterskor, är det viktigt att veta varifrån uppgifterna kommer. Nedan följer en tabell som listar de använda källorna för att sammanställa denna artikel.

KällaBeskrivningURL
RatsitInnehåller uppgifter om de högsta och närmaste lönerna för barnsjuksköterskor inom offentlig sektor för året 2024.https://www.ratsit.se
Yrkeskollen.seGer information om genomsnittlig månadslön för barnsjuksköterskor.https://www.yrkeskollen.se
Allalöner.seEtablerar en bas för att jämföra löner för barnsjuksköterskor och övriga Sverigehttps://www.allaloner.se
Statistiska Centralbyrån (SCB)SCB’s statistikdatabas kan användas för att säkerställa löneprognoser och andra relevanta statistiska uppgifter. SCB använder yrkesstrukturen SSYK för att klassificera yrken.https://www.scb.se

Dessa källor ger en mångsidig bild av lönesituationen för barnsjuksköterskor i Sverige. Ratsit och övriga webbsidor baserar sina siffror på olika former av löneundersökningar och statistiska data, varav en del kan ha sitt ursprung i SCB’s statistikdatabas. Lönerna kan variera mellan olika sektorer och regioner, och därför är det av värde för dig att jämföra dem från flera olika källor för att få en så heltäckande bild som möjligt.

Endast det bästa är gott nog

Vi vill vara den bästa arbetsgivaren för marknadens bästa vårdkonsulter. I alla kontakter du har med oss vill vi ge dig bäst möjliga service. Vi på Docia tar alltid ett extra steg för att du ska vara nöjd med oss. För oss är en nöjd konsult en bra konsult. Det är så vi arbetar för att göra svensk sjukvård ännu bättre.

Är du läkare, sjuksköterska eller arbetar inom tandvården?
Resan mot ett friare arbetsliv börjar hos oss.

Läs mer om hur vi arbetar

Vi vill ge tillbaka

Docia är stolt sponsor till Läkare utan gränser. Vår vision har alltid varit att återinvestera i vården, vilket skapar ett cirkulärt kretslopp. Vår verksamhet ska alltid stå i samklang med vad som utvecklar, prioriteras och efterfrågas i vården. Varje år väljer vi att stötta läkare utan gränser och deras fantastiska arbete med att hjälpa utsatta runtom i världen.

Läs mer om hur vi hjälper till

Docia är en arbetsgivare som geniunt bryr sig

För Veronica var det en stor skillnad när hon bytte från ett annat bemanningsföretag till Docia.
– Jag arbetade för ett annat bemanningsföretag, tidigare, men när jag började på Docia 2016 kände jag att jag äntligen hittade rätt. Det är verkligen stor skillnad och jag känner mig klart mer uppskattad.

Det är underbart att ha en arbetsgivare som genuint bryr sig om en och ser till att man trivs, alltid är tillgänglig och gör det lilla extra.

Läs mer om andra konsulters historia

Bemanningsföretag inom vården

Vi arbetar aktivt för att vara marknadens bästa arbetsgivare
för marknadens bästa
vårdkonsulter.

  Anmäl intresse för att få mer information